Hakhoutdag op de Oude Buisse Heide

Lekker in de buitenlucht je eigen hakhout verzamelen Lees verder

Lekker in de buitenlucht je eigen hakhout verzamelen, dat is mogelijk tijdens de Hakhoutdag op de Oude Buisse Heide. Zo heb je hakhout rechtstreeks uit de Oude Buisse Heide bij jou in huis. Kom de boswachter een handje helpen! De boswachters van Natuurmonumenten hebben de eiken en berken al in stukken gezaagd. Gezamenlijk leggen we de dunne takken op een hoop en dragen we het dikkere hout uit het veld. Na de klus kun je het hout mee naar huis nemen. 

Hakhoutbosjes: thuis voor ree en nachtegaal 
De hakhoutbosjes zijn heel kenmerkend voor het gebied. Ze zijn een thuis voor allerlei planten en dieren. De dichte bosjes bieden dekking en rust aan reeën en konijnen. Ze vormen perfecte broedgelegenheid aan allerlei zangvogeltjes zoals de winterkoning,zwartkop en nachtegaal. De takkenhopen bieden schuilmogelijkheden voor kleine zoogdieren zoals muizen, egels en de bunzing. Daarnaast bieden ze ook overwinteringsmogelijkheden voor reptielen en amfibieën. Eens in de 5 tot 10 jaar worden de takken afgezaagd zodat ze weer nieuwe scheuten krijgen. Een hakhoutbosje of geriefhoutbosje werd vroeger aangeplant voor brandhout en voor hout om bezems en hekken te maken. Natuurmonumenten vindt het belangrijk om deze bosjes in stand te houden. Ze zijn namelijk heel nuttig voor de natuur. Zo is er bijvoorbeeld de eikenpage te vinden. Deze vlinder zoekt hier een goede plek om eitjes af te zetten.

Wil je naast het hakken meer weten over de natuur en verschillende soorten hout? En wanneer is hout eigenlijk droog genoeg om te stoken? Kom dan lang tijdens de hakhoutdag! Kosten: € 25,-, voor leden van Natuurmonumenten: € 20,-. Aanmelden via ‘activiteiten’ op: www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/oude-buisse-heide

Tips van de boswachter:

  • De werkzaamheden vinden plaats in een hakhoutperceel bij Achtmaal
  • De verzamelplaats is bij Landgoed Wallsteijn
  • Doe werkhandschoenen en laarzen of stevige schoenen aan
  • Neem een lunchpakket mee
  • Max 1 m3 haardhout per persoon
  • Natuurmonumenten zorgt voor materialen zoals zagen, je hoeft dus zelf niks mee te nemen.