Open Monumentendag Natuurmonumenten

Oude Buisse Heide

Speciaal voor Open Monumentendag opent Natuurmonumenten op zondag 15 september de deuren van het Atelier, de Herenkamer en de schuren. Lees verder

Speciaal voor Open Monumentendag opent Natuurmonumenten op zondag 15 september de deuren van het Atelier, de Herenkamer en de schuren. Deze cultuurschatten staan op landgoed de Oude Buisse Heide bij Achtmaal.

Voel je even te gast op het magische landgoed dat ooit van kunstenaarsechtpaar Henriëtte en Richard Roland Holst was. Drink een kopje thee in het sfeervolle theekoepeltje, met een petit four. Ondertussen kunnen kinderen lekker spelen en vertellen boswachters en gidsen meer over de natuur en de geschiedenis van het landgoed. In de Herenkamer, waar vroeger tot diep in de nacht werd gepraat over kunst en politiek, kun je zelf bladeren door het gastenboek van het echtpaar Roland Holst. Het Vincent VanGoghhuis heeft een gedigitaliseerde versie van dit bijzondere boek beschikbaar gesteld. Het staat vol teksten en aantekeningen van dichteres Henriëtte Roland Holst zelf en foto’s van zo’n tweehonderd gasten.

Buiten koken

Naast de landgoedeigenaren hebben ook boeren en arbeiders hun sporen achtergelaten op de Oude Buisse Heide. Geheel in traditie hoe vroeger werd gewerkt in het bos en op het land, is een imposant bosbouwpaard te bewonderen. Ook is er groente en fruit te koop uit Engels Hof, de moestuin van het aangrenzende landgoed Wallsteijn. Of eet iets uit de tuin tijdens de workshops ‘buiten koken’.

Kunst

Kunst is onlosmakelijk verbonden met het landgoed. Speciaal tijdens Open Monumentendag is naast de Herenkamer, het Atelier opengesteld. Ontworpen door Margaret Staal-Kropholler, de eerste vrouwelijke architect van Nederland. In de schuren wordt werk vertoond in het kader van het project Landkunst.

Parkeren en huifkar

Een huifkar van pendelt vanuit de cultuurhistorische gebouwen naar herberg ‘t Pannehûske en weer terug. Onderweg geniet je op deze authentieke wijze van de prachtige landgoederen. Je kunt parkeren bij de openbare parkeerplaats nabij de Herenkamer, Roosendaalsebaan 19 Achtmaal  of bij ‘t Pannehûske.

Roosendaalsebaan, Achtmaal