Opening exposities Hans de Kort & Karin Borghouts

Vincent van GoghHuis Zundert

Op zondag 16 februari opent het Vincent van GoghHuis Zundert twee tentoonstellingen: Hans de Kort - No photos from Van Gogh en Karin Borghouts - Vincent was here. Lees verder

Op zondag 16 februari opent het Vincent van GoghHuis Zundert twee tentoonstellingen: Hans de Kort - No photos from Van Gogh en Karin Borghouts - Vincent was here. 

De opening wordt verricht door Teio Meedendorp, senior onderzoeker bij Van Gogh Museum Amsterdam.

Hans de Kort fotografeert in de 'natte plaat collodium' techniek. De klassieke methode waarbij een unieke afbeelding wordt gemaakt op klas of meetaal bestond reeds in Van Goghs kindertijd. De Kort heeft dan ook de plekken uit Vincents jeugd bezocht en daar met een houten balg camera beelden vastgelegd van de grafsteen van zijn doodgeboren broertje, de bloesemboom in de tuin van het geboortehuis en zonnebloemen uit de moestuin bij de protestantse kerk. Daarnaast heeft hij in zijn studio stillevens gecomponeerd naar aanleiding van Van Goghs schilderijen van twee werkmansschoenen, een opgezette vleerhond en de kop van een skelet met brandende sigaret. Omdat Vincent zelf een afkeer had van de kleurloze fotografie heeft De Kort zijn reeks getiteld 'No photos from Van Gogh'. Voor de gelegenheid biedt hij gesigneerde zoutdrukken aan in gelimiteerde oplage.

Karin Borghouts raakte gefascineerd door Van Gogh na het fotograferen van een reproductie van een schilderij van hem in het verbrande huis van haar ouders. Dit vormde het begin van een langdurige reis in de voetsporen van Van Gogh. Uiteraard begon die in zijn geboorteplaats Zundert, waar ze niet alleen het kerkje en landschappen vastlegde, maar ook een uitgebreide fotoserie maakte van het huis van Vincents peettantes dat gesloopt wordt. haar omzwervingen brachten haar verder in de Borinage, Nuenen, Parijs, Arles, Saint-Rémy-de Provence en Auvers-sur-Oise. De beelden van deze locaties vulde ze aan het fotografische interpretaties van zijn stillevens en zijn gebundeld in de publicatie 'Vincent was here', uitgegeven door Ronny van de Velde. Dit boek, dat een mooi vervolg is op de eerdere publicaties van Emmy Andriesse en Paul Hug, vormt een kunstwerk op zich. Tijdens de tentoonstelling wordt een speciale editie aangeboden met een gesigneerde print van Borghouts.

Markt 26-27, 4881CN Zundert