Zundert trappist, karakter in kleur en smaak Lees verder
Achter een matglazen buitenmuur staat een moderne brouwerij waarin twee monniken werken samen met een externe brouwmeester.
De brouwerij is klassiek opgezet met brouwketel, klaringskuip en kookketel.
In de brouwketel maken we een beslag van water en geplette mout dat we opwarmen. Hierdoor zetten enzymen uit de mout, zetmeel om in suiker.
Dit beslag filteren we in de klaringskuip of wortfilter. De vliesjes van het gemoute graan dienen mee als natuurlijke zeef wanneer het wort langzaam door de filter loopt.
Het wort – heldere, suikerhoudende vloeistof die zo ontstaat – wordt vervolgens anderhalf uur gekookt in de kookketel. Gedurende het kookproces voegen we hop toe. Op het laatste moment volgt ons eigen kruidenmengsel.
De bitterzoete vloeistof koelen we snel af en vloeit dan naar 1 van de 6 cilinder-conische tanks. In deze tank wordt bovengist toegevoegd. Tijdens de vergisting ontstaan koolzuur, dat voor de belletjes zorgt, en alcohol. De vergisting duurt ongeveer een week. Daarna wordt de gist verwijderd en moet het bier nog minimaal drie weken rijpen of lageren voordat we het kunnen laten bottelen. Bij de botteling wordt nog wat extra gist en suiker toegevoegd zodat het bier opnieuw een gisting ondergaat, deze keer in de fles.
De brouwerij is in de regel niet toegankelijk voor bezoekers, enkel in uitzonderlijke gevallen worden rondleidingen gegeven.
De Moeren bestaat uit bos, weiland, akkers, vennetjes en poelen. In het bos liggen weilanden en akkers die Natuurmonumenten beheert. Hier worden geen...