Van GoghGalerie

Elisabethlaan 1a, Zundert

In de oude kosterswoning is een galerie gevestigd waar het werk wordt getoond en verkocht van kunstenaars die 'in de voetsporen van Van Gogh' zijn getreden. Lees verder

In 1862/63 kocht de Nederlands Hervormde Gemeente van Zundert op aanraden van de vader van Vincent van Gogh een oud huisje aan naast de N.H. Kerk. Theodorus van Gogh wilde het in gebruik nemen als kosterswoning van de N.H. Kerk, waarvan hij predikant was. Hij zamelde binnen de gemeenschap van Zundert zestig gulden in om het pandje te laten opknappen. Zelf droeg hij hieraan de som bij van tien gulden. Zodoende kon het huisje, dankzij Vincents vader, van sloop worden gered en verbouwd tot moderne kosterswoning.
Anno 2008 verkeerde het pand wederom in slechte staat en dreigde gesloopt te worden. De Stichting Van Gogh & Zundert (Vincent van GoghHuis) heeft de voorgenomen sloop verhinderd en een plan opgesteld om het gebouw te renoveren en een nieuwe betekenisvolle invulling te geven in relatie tot Vincent van Gogh.
Met steun van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Zundert is de Kosterswoning inmiddels volledig gerestaureerd en in gebruik genomen als gastenverblijf en galerie voor hedendaagse kunst. Op de plek van de(afgebroken) schuur uit de jaren ’60 is een nieuw (gast)atelier gebouwd.

Naast de kosterswoning uit de tijd van Van Gogh is een nieuw gastatelier gebouwd. Dit atelier wordt steeds voor een periode beschikbaar gesteld aan een kunstenaar, uit binnen- of buitenland, die ‘in de voetsporen van Van Gogh’ treedt en daardoor geïnspireerd op deze locatie werk maakt. De kunstenaars logeren op de bovenverdieping van de kosterswoning. Op de benedenverdieping van de kosterswoning is een galerie gevestigd waar het werk wordt getoond en verkocht van de kunstenaars die de maand ervoor als artist-in-residence in Zundert heeft gewerkt. Zo is er dus een maandelijks wisselende expositie.

Toegang is gratis

Elisabethlaan 1a, 4881 DA Zundert