Zundert Trappist een uniek bier
Zundert is "wereldberoemd" door drie dingen: Corzo Zundert, Van Gogh en uiteraard de Zundert Trappist. Maar waarom is dit bier eigenlijk zo bijzonder?
Een bier is pas een trappistenbier wanneer het gebrouwen is binnen de muren van een trappistenabdij, onder verantwoordelijkheid van de monniken.
Wereldwijd bestaan er slechts een beperkt aantal trappistenbrouwerijen, waarvan twee in Nederland gelegen zijn. Een trappistenbier is herkenbaar aan het zeshoekige logo “Authentic Trappist Product” toegekend door de Internationale Vereniging Trappist.
ER zijn slechts twee trappistenbrouwerijen in Nederland!
Zundert Trappist is een kastanjekleurig bovengistend bier met nagisting op fles. Het bevat 8% alcohol. Ze hebben gekozen voor een bier dat we ‘een beetje weerbarstig’ noemen. Dat wil zeggen, Zundert Trappist is een bier dat je de tijd moet geven om daadwerkelijk te doorgronden.Dit trappistenbier heeft een veelbelovende geur met een zweem van kruiden en specerijen. In de aanzet is Zundert Trappist bloemig en iets zoet. Geef het bier wat tijd en het karakter evolueert van licht karamel naar een mooie en droge hopbitterheid. In de lange afdronk vloeien de bitters samen met een aangename kruidigheid op de achtergrond.
Serveertips
Het delicate karakter van een Zundert Trappist bloeit volledig open bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 14° C. Het bier gist na op fles. Bewaar de flessen dus staand. Zo blijft de gist op de bodem van de fles. Door de fles voorzichtig te openen zal de gist dan ook niet loskomen. Schenk Zundert Trappist in zijn eigen taps toelopende glas, dat speciaal voor het bier ontworpen werd. Dit glas laat geur en smaak helemaal tot zijn recht komen.
Het brouwproces
Achter een matglazen buitenmuur staat een moderne brouwerij waarin twee monniken werken samen met een externe brouwmeester. De brouwerij is klassiek opgezet met brouwketel, klaringskuip en kookketel. In de brouwketel maken we een beslag van water en geplette mout dat we opwarmen. Hierdoor zetten enzymen uit de mout, zetmeel om in suiker. Dit beslag filteren we in de klaringskuip of wortfilter. De vliesjes van het gemoute graan dienen mee als natuurlijke zeef wanneer het wort langzaam door de filter loopt. Het wort – heldere, suikerhoudende vloeistof die zo ontstaat – wordt vervolgens anderhalf uur gekookt in de kookketel. Gedurende het kookproces voegen we hop toe. Op het laatste moment volgt ons eigen kruidenmengsel.
De bitterzoete vloeistof koelen we snel af en vloeit dan naar 1 van de 6 cilinder-conische tanks. In deze tank wordt bovengist toegevoegd. Tijdens de vergisting ontstaan koolzuur, dat voor de belletjes zorgt, en alcohol. De vergisting duurt ongeveer een week. Daarna wordt de gist verwijderd en moet het bier nog minimaal drie weken rijpen of lageren voordat we het kunnen laten bottelen. Bij de botteling wordt nog wat extra gist en suiker toegevoegd zodat het bier opnieuw een gisting ondergaat, deze keer in de fles.
Wil Nouws
Pas nu, 1 week na de lancering van de Zundert Trappist op 't vat kunnen proeven. En hij bevalt prima. Heerlijk trappistenbier. Zeker nu lekker koel om te drinken. Chapeau.