43e Boerendag Rijsbergen in aantocht

Vorig jaar moest het dagprogramma van de Boerendag in Rijsbergen in verband met de warmte helaas worden afgelast, maar aankomend weekend is het weer zover: Boerendag in Rijsbergen. Vrijwilligers, voerlui en deelnemers hebben de schouders eronder gezet om de 43e editie van de Boerendag op 3 augustus 2019 weer te organiseren. Het is een fijn en goedkoop dagje uit voor het hele gezin, educatief vanwege het cultuur-historisch en agrarisch karakter.

Tijdens de Boerendag worden vele facetten van het plattelandsleven van vroeger in beeld gebracht: wonen, werken en vrijetijdsbesteding. Daaromheen is er volop amusement. De kinderen kunnen zich de hele dag vermaken. Voor €3,- kan er een kermiskaartje worden gekocht, waarmee de hele dag onbeperkt gebruik kan worden gemaakt van de attracties en de zandbak. Ook is er een klein-dieren-knuffel-tafel en zijn er leuke interactieve theatervoorstellingen.

De Gouden Bruiloft

De Boerendag heeft dit jaar als thema 'De Gouden Bruiloft'.  Het feest en alles wat hierbij komt kijken wordt in beeld gebracht door de folkloregroep, bestaande uit zo'n 40 vrijwilligers. Daarnaast moet het werk van alledag op de boerderij gewoon doorgaan. De dorpsploeg 'De Vlegeldorsers' demonstreert gedurende de hele dag hoe men vroeger ploegde, maaide en de dorsvlegel hanteerde.

Nieuw dit jaar is dat het programma tijdens de Boerendag met de tijd meegaat. In de ochtenduren is veelal handwerk te zien, in de middag zal het boerenleven (net als in de naoorlogse jaren) langzaam maar zeker mechaniseren. Tractoren en grote machines zullen in de middag dus steeds meer te zien zijn.


Optocht

De grote historische optocht trekt in de ochtend vanaf ca. 10:30u en is één van de hoogtepunten op het terrein. Om 11:00u zal deze aankomen bij boerendagmuseum de Karkooi ingezegend wordt. Een traditie die vroeger op het platteland heel gebruikelijk was, maar die nu hoogst zeldzaam is geworden. 

Op het terrein zijn verder activiteiten van uiteenlopende aard te zien, te ervaren en te beleven. Zo is er een voorbrengwestrijd van kalfjes door kinderen, georganiseerd door fokkerij stichting West-Brabant. Er zijn shows en veekeuringen. Dit jaar zullen de minitrekkers hun opwachting maken met hierop jongeren tot 16 jaar. Een grootse braderie aangevuld met grote boeken- en rommelmarkt omzoomt het terrein en aansluitend zijn er exposities van hobbyisten en enkele ambachtslieden. Tussendoor kunt u genieten van straattheater, line-dance en muziek op de gezellige terrasjes. Van 16:30u tot 19:30u zorgt de band Kompakt voor muzikaal vertier.

Afterparty

Vanaf 20:30u gaat de Boerendag Afterparty van start. Dit jaar zal de Brabantse Rock 'n Loll-band WC Experience samen met DJ Gijs de Boerendag afsluiten op het podium in de feesttent. Toegang vanaf 16 jaar en legitimatie is verplicht. Kaarten zijn online  of aan de entree van de tent verkrijgbaar voor €12,50.

Voor meer informatie over het uitgebreide programma, tijden en achtergrondinformatie kunt u terecht op www.boerendagrijsbergen.nl