Bronzen kop Van Gogh tentoongesteld in Zundert

Het Vincent van GoghHuis in Zundert heeft een bronzen kop van Vincent van Gogh ontvangen. Vanaf heden is de kop te bezichtigen op de tentoonstelling ‘Vincent inspireert’.

De kop is ontworpen door beeldhouwer André Schaller (1920-1981), die in 1962 het Van Gogh monument van Amsterdam maakte. Daarom is de kop ook zo bijzonder, vertelt directeur-conservator Ron Dirven.

Schaller heeft enorm veel zelfportretten van Van Gogh bestudeerd, ter voorbereiding van dat monument. 

Het beeldhouwen van deze kop maakte ook deel uit van de studie van Schaller.

Langdurige bruikleen

De kop van Van Gogh is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in langdurig bruikleen ter beschikking gesteld. Op dit moment is het beeld te zien in de tentoonstelling ‘Vincent inspireert’. “Daarna zullen we de kop in een andere tentoonstelling plaatsen of hem een andere plek geven. In principe mogen we de kop zo lang hebben als we willen, dus als je geen tijd hebt om naar ‘Vincent inspireert’ te komen, kun je hem later nog komen bezichtigen.”

‘Vincent inspireert’

‘Vincent inspireert’, waar de kop van Van Gogh te vinden is, loopt tot en met 17 maart. Op de tentoonstelling zijn recente aanwinsten uit de museumcollectie te vinden. De werken zijn voornamelijk van kunstenaars die in het gastatelier naast het Van Goghkerkje hebben gewerkt. Op de tentoonstelling wordt duidelijk zichtbaar gemaakt dat Van Gogh nog altijd een actuele bron van inspiratie vormt voor hedendaagse kunstenaars.

Door Tess Mutsters