Even kennismaken met de nieuwe burgemeester

Sinds 3 juli is Joyce Vermue (34) de nieuwe burgemeester van Zundert. Ze doet haar uiterste best om kennis te maken met de gemeente, maar wij willen natuurlijk ook graag kennis maken met haar. Wie is deze enthousiaste Zeeuwse dame?

De zon schijnt door de bladeren als de kersverse burgemeester Joyce Vermue, met een enthousiaste glimlach op haar gezicht, bij de zwarte schuur in de Pannenhoef aan komt lopen. De kachel in de schuur is aangestoken en onder het genot van een kopje koffie of thee ontstaat al snel een gezellig gesprek. Op tafel staat een pot met kleine briefjes, daarop staan wat persoonlijkere vragen. Tussen de vragen door gaat af en toe een kookwekker. Dan is het tijd voor Vermue om een briefje uit de pot te pakken en de vraag die daarop staat, te beantwoorden.

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

De zwarte schuur

Vermue heeft de locatie van vandaag zelf uitgekozen. “Ik vind dit gewoon een hele mooie plek”, legt ze uit. “Ik ben van thuis natuurlijk zee en duinen gewend, maar dit is weer totaal iets anders. Hier heb je bos en heide. Daarbij vind ik de Pannenhoef een van de mooiste gebieden die ik tot nu toe gezien heb. Ik ben een echt buiten mens en ik ben hier al een aantal keer gaan wandelen. Dan neem ik ook graag vrienden mee, zodat ik ze kan laten zien wat we hier allemaal hebben. Mensen hebben het altijd over de Veluwe of de Loonse en Drunense Duinen, maar hier is het echt net zo mooi.”

Trots

Hoewel ze nog maar net burgemeester is klinkt Vermue al enorm trots over haar gemeente. Ze vertelt dat Zundert ook een beetje als thuis voelt voor haar, maar toch ook weer heel anders. “Zundert is heel erg vooruitstrevend, maar heeft ook wel de mentaliteit van: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Ik ben zelf ook echt opgegroeid met die mentaliteit, dat is iets wat mijn opa vroeger al tegen mij zei. Het feit dat Zundert een plattelandsgemeente is, voelt voor mij ook heel erg goed, ik kom uit zo’n zelfde soort gemeente.”

Toen Leny vorig jaar september bekend maakte dat ze ging stoppen, was de aandacht van Vermue gelijk getrokken. “Ik ben toen echt maandelijks in de gemeente gaan kijken, dingen gaan beleven en ik was al heel snel fan van Zundert.”

Achtmaal

Momenteel woont Vermue in Achtmaal. “Ik wilde graag zo snel mogelijk in de gemeente komen te wonen, zodat ik er altijd zou zijn. In Achtmaal kon ik een woning vinden waar ik meteen 3 juli de sleutel van kon krijgen en dat was natuurlijk perfect.” Achtmaal is een leuk en gezellig dorp, vind Vermue, maar ze is niet van plan om er lang te blijven wonen. “Over ongeveer anderhalf jaar hoop ik toch in het centrum van Zundert te wonen. Daar zijn ook al plannen voor. Dat komt omdat het gewoon fijn is om dicht bij de plek waar je werkt te wonen.”

Leny is Leny en Joyce is Joyce

Eten

Nu het woord ‘eten’ is gevallen praat Vermue daar nog even over door. “Ik zou sowieso graag wat meer kennismaken met de lokale producten van de gemeente”, vertelt ze met enthousiast glimmende ogen. “We hebben hier namelijk enorm veel moois: Zundertse honing, trappist, aardbeien en zelfs thee. Ik heb sinds een week of twee een theeplantje in mijn tuin staan en ik ben van plan om ergens volgende week mijn eigen thee te gaan maken.”

Opvolgster van Leny

Even een wat serieuzer onderwerp, want Vermue is natuurlijk de opvolgster van Leny Poppe-de Loof. “Leny heeft hier natuurlijk enorm lang gezeten en ze heeft erg veel gedaan voor de gemeente. Ik heb veel respect voor Leny en hoe ze alles heeft aangepakt. Het zal even wennen zijn en ik zal even nodig hebben om mijn eigen stijl te ontwikkelen, maar ik denk dat het ook goed is dat er nu iemand anders aan het roer is. Leny is Leny en Joyce is Joyce. Het is logisch dat ik dingen anders aan zal pakken dan dat Leny zou hebben gedaan, maar het voelt niet alsof er nu een bepaalde last op mijn schouders ligt, absoluut niet.”

Uit de kennismakingsprocedure waar Vermue nu mee bezig is blijkt dat de gemeente het ook zo ziet. “Toen ik vorig jaar regelmatig een bezoek bracht aan de gemeente was dat nog anoniem, maar nu wordt ik overal gelijk herkent. Dat is wel grappig. Mensen zijn dan ook gelijk heel erg enthousiast, ik maak dan ook bijvoorbeeld in de supermarkt of op straat regelmatig een praatje. Dat vind ik leuk, want zo leer ik de mensen weer wat meer kennen. Ik ben echt heel warm en hartelijk ontvangen, iedereen die ik spreek is positief en dat geeft me ook weer goede moed.”

Tekst: Tess Mutsters & Marieke Boot
Beeld: Marieke Boot