Bijzondere optredens Anneke de Bruijn & Pieter van Bogaert ter ere van Henriette Roland Holst

Op zondag 13 oktober geven Anneke de Bruijn en Pieter van Bogaert vier korte, bijzondere optredens op de Buisse Heide, vlak bij Schijf. Onder de titel 'Beleef de sfeer van weleer' organiseert Stichting Cultuur Landgoederen Zundert op het landgoed een middag met live muziek, gedichten, foto exposities en een theeproeverij in het kader van het 150e geboortejaar van de populaire dichteres Henriette Roland Holst. 

De stilte van de natuur heeft vele geluiden

Muzikaal jasje
Anneke en Pieter hebben een aantal gedichten van Henriette Roland Holst op muziek gezet. Ook één van haar bekendste gedichten 'De zachte krachten' heeft een muzikaal jasje gekregen. Anneke: "Ik vind het heel bijzonder dat Pieter en ik de gedichten van Henriette muzikaal mogen vertolken. Zeker op deze plek, de Oude Buisse Heide, waar zij zo lang gewoond en gewerkt heeft en inspiratie opdeed voor haar werken." De optredens vinden plaats in de sfeervol onderdekte tuin bij de Angorahoeve.

Geboeid
Henriette wilde een bijdrage leveren aan een betere wereld. "Het prachtige persoonlijke pad dat zijn gevolgd heeft, boeit mij enorm", vertelt Anneke. "De groei die zij heeft doorgemaakt fascineert mij. Het toeval wil dat ik door de dingen die mij momenteel bezig houden, Henriette als het ware telkens 'tegen kwam'. Ik heb veel gelezen over 'grote vrouwen' uit de geschiedenis, waaronder Rosa Luxemburg en Hannah Arend die probeerden de wereld een beetje mooier te maken. En wat blijkt: zij hadden allen op een of andere wijze contact met Henriette; uiteindelijk leidden zij mij altijd weer naar haar."

Tante Leentje
De Buisse Heide is ook de plek waar een tante van Anneke de Bruijn, tante Leentje, op 92 jarige leeftijd haar gedicht 'De Rododendron' schreef. "Het gedicht straalt verwondering uit over de natuur en het landschap", vertelt Anneke. "Tante Leentje is die verwondering tot op late leeftijd altijd blijven voelen. In een bijna verwante zoektocht naar de zin van het leven". Het gedicht was een tijd te lezen op een van de panelen langs de gedichtenroute op de Buisse Heide.

Cultuur Landgoederen
Stichting Cultuur Landgoederen organiseert 'De sfeer van weleer' met medewerking van Natuurmonumenten. Het evenement vindt plaats op zondagmiddag 13 oktober van 13:30u tot 17:30u. Je kunt parkeren bij de openbare parkeerplaats nabij de Heerkenkamer, Roosendaalsebaan 19 te Achtmaal, of bij't Pannehûske.