Landkust op de Oude Buisse Heide

Van 13 september tot en met 27 oktober 2019 organiseren Van Gogh Galerie en Natuurmonumenten voor de achtste keer Landkunst op de Oude Buisse Heide. Deelnemende kunstenaars van 2019 zijn Renée Bus, Anna Lange, Pjotr van Leeuwen en Bert Schoeren. Daarnaast is ook het eerder gemaakte werk van Will Beckers nog te bezichtigen.

IK HEB EEN ALTIJD DUREND HEIMWEE NAAR HEI EN MASTHOUT

Vincent van Gogh

De Oude Buisse Heide, Vincent van Gogh kwam er in zijn jeugd regelmatig om te wandelen in de bossen en op de heide. De inspiratie die de Oude Buisse Heide hem bood, zien we terug in zijn latere schilderijen. Het echtpaar Henriëtte en Richard Roland Holst maakten er aan het begin van de 20e eeuw een artistieke buitenplaats van. Ze ontvingen er tal van gasten uit de wereld van politiek, kunst en literatuur.

De aantrekkingskracht van het landgoed op natuur- en cultuurliefhebbers is nu nog even sterk als toen. Hedendaagse kunstenaars maken hier opnieuw hun artistieke domein rondom de gebouwen, maar dit jaar ook in de schuren.

INSPIRATIE

Renée Bus toont hoge boomstructuren van keramiek. Pjotr van Leeuwen laat zich inspireren door de oude melklokalen van de Buisse Hoeve. Bert Schoerenspeelt met licht, schaduw en beweging in de werkschuur van natuurmonumenten. Anna Lange presenteert een eerder gemaakt neon-kunstwerk met een citaat van Van Gogh dat aanzet tot nadenken. Het eerder geplaatste werk van Will Beckers verwijst naar een reusachtige eik die ooit voor de Herenkamer stond.

Opening

Landkunst wordt geopend op vrijdag 13 september om 17:00u in de Herenkamer, Roosendaalsebaan 19 te Achtmaal. Aanmelden kan via vincent@vangoghhuis.com

Landkunst is te bezichtigen van 14 tot en met 27 oktober 2019, van 11:00u tot 16:00u in en om de gebouwen van de Oude Buisse Heide. De Herenkamer zal gedurende de hele expositie zoveel mogelijk geopend zijn van 13:00u tot 16:00u. Van zonsopkomst tot zonsondergang wordt het landgoed opengesteld voor wandelaars. Er zijn verschillende routes uitgezet, waaronder de gedichtenroute van Henriette Roland Holst. Deze en andere routes zijn te vinden in de gratis app NatuurRoutes van Natuurmonumenten.