Blog: Eerste hulp bij inloopdouches

De afgelopen jaren is de inloopdouche steeds populairder geworden. Toch krijgen wij nog vaak de vraag wat een inloopdouche nu precies is. En eigenlijk is dat heel begrijpelijk, aangezien er tegenwoordig zoveel verschillende soorten inloopdouches zijn. 

Eén ding is hetzelfde: Het is een douche waar je zo in kunt lopen, zonder drempels en/of deuren. Dus, eigenlijk precies het tegenovergestelde van een douchecabine! En, omdat een inloopdouche dus geen drempels of deuren heeft, zorgt het al snel voor een modern en luxe uiterlijk in de badkamer. Daarnaast is de inloopdouche geheel naar eigen smaak en stijl aan te passen, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor veel mensen. Bent jij nu ook nieuwsgierig naar de voor- en nadelen én de verschillende opties? Dan heb je in ieder geval de juiste blog gevonden!

Waarom zijn ze zo populair?
De inloopdouche kan een ware eyecatcher in de badkamer zijn. Maar wat maakt ’t nu eigenlijk zo populair? Hieronder alle voordelen op een rijtje.

Aan te passen naar eigen smaak en stijl

Zoals hierboven aangegeven is de inloopdouche geheel naar eigen smaak en stijl vorm te geven. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een inloopdouche met een vaste douchewand, of een inloopdouche met een vrijstaande wand. Daarnaast zijn er ook vele verschillende soorten douchewanden; denk aan douchewanden gemaakt van helder glas of juist rookglas. Dit maakt dat de inloopdouche niet alleen geschikt is voor moderne badkamer, maar ook bijvoorbeeld klassieke badkamers, natuurlijke badkamers of badkamers met een industrieel design. Eigenlijk kun je het altijd zo aanpassen dat het bij jouw badkamer past! En mocht je nu denken; "Wat in hemelsnaam is het verschil tussen helder en rookglas!?" In laatste stukje van de blog leggen wij dit voor je uit!


Ruimte en gemak
Een ander voordeel van de inloopdouche is dat je niet gebonden bent aan afmetingen van douchedeuren, douchebakken of rekening moet houden met de vraag of de douchedeur van de douchecabine zo wel open kan. Daarnaast zijn inloopdouches verkrijgbaar in vele soorten en maten, waardoor het ook een ideale oplossing is voor kleinere badkamers. Ook zorgt het voor meer bewegingsvrijheid en oogt de badkamer vaak ruimer dan wanneer je voor een douchecabine zou kiezen.

Onderhoudsvriendelijk
Naast ruimte en gemak is hygiëne ook een groot voordeel. Een inloopdouche is namelijk veel makkelijker schoon te houden dan een gesloten douchecabine. Dit omdat je (bijna) niet te maken hebt met groeven, randen, scharnieren of andere moeilijk te bereiken plekjes waar vuil zich in kan nestelen. Dit scheelt je weer een hoop poetswerk!

Veiligheid en toegankelijkheid

Het laatste en zeker geen onbelangrijk voordeel van een inloopdouche is dat deze zeer toegankelijk is voor bijvoorbeeld senioren, (kleine) kinderen, mensen met een beperking of mensen die gebruik maken van een rolstoel. Doordat er geen randen zijn, is de kans dat iemand valt of struikelt dus ook een stuk minder groot. Dit geeft een nog veiliger gevoel in de badkamer. Daarnaast zijn de douchewanden gemaakt van veiligheidsglas. Dit is speciaal soort glas dat een beschermende functie heeft. Het is zo ontworpen is dat het minder snel breekt. En mocht er toch wat gebeuren waardoor het kapot gaat, valt het glas in duizenden kleine stukjes uiteen. Deze kleine stukjes hebben geen scherpe randen, waardoor er voorkomen wordt dat jij je bezeert.


Waar moet ik rekening mee houden?

Naast de vele voordelen zijn er natuurlijk ook een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Zo kunt je er namelijk voor zorgen dat je optimaal kunt genieten van jouw gloednieuwe inloopdouche!



De badkamervloer en gladheid
Net als bij een douchecabine kan de vloer glad worden, waardoor je uit kunt glijden. Dit kun je gelukkig gemakkelijk voorkomen door te kiezen voor tegels met een ruw structuur of een antislip-laag. Verder is het ook belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de plaatsing van de tegels. De meeste inloopdouches worden namelijk direct op de tegelvloer geplaatst. Dit kan ervoor zorgen dat de badkamervloer sneller nat wordt. Om dit te voorkomen is het daarom erg belangrijk dat de tegels schuin naar de afvoer gelegd worden. Zo kan het water namelijk zo snel mogelijk afgevoerd worden, waardoor u minder last zal hebben van een natte badkamervloer. Verder kunnen natte vloeren ook voorkomen worden door het plaatsen van een douchebak of douchewand die het water tegenhoudt. Wat specifiek fijn is aan een douchebak, is dat deze het water standaard goed afvoert en gegarandeerd waterdicht is. Uiteraard zijn ook douchebakken er in vele vormen en maten.

Warmteverlies

Een ander belangrijk punt is het warmteverlies in de badkamer. Dit warmteverlies ontstaat doordat de warme lucht zich de hele ruimte intrekt. Hierdoor is de inloopdouche vaak iets kouder dan een gesloten douchecabine. Daarnaast kan het vocht in de badkamer ervoor zorgen dat je ramen en spiegels beslaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook anticondensspiegels die dit tegen gaan. Ideaal voor dit soort situaties dus!

Wat zijn precies de verschillen?

Oké. Nu weet je dus wat de voor- en nadelen van een inloopdouche zijn. Maar, hoe zit het dan precies met al die verschillen? Denk aan de positie van de douchewand of de afwerking van het glas. Wanneer kies je nou wat? Hieronder leggen wij dit precies voor je uit!


Kort samengevat zijn er eigenlijk twee opties mogelijk voor de douchewand: vrijstaand of aan één zijde vast tegen de muur. Vrijstaand houdt in dat je aan beide zijden de douche in kunt lopen. Vast aan één zijde tegen de muur, spreekt eigenlijk voor zich: je kunt maar vanuit één kant naar binnen lopen. Dit kan zowel links als rechts zijn en heeft te maken met waar je de inloopdouche precies plaatst. Verder heeft de afwerking van het glas vooral te maken met jouw wensen en stijl. Wil je bijvoorbeeld wat meer privacy? Dan kun je het beste kiezen voor een douchewand met gesatineerd, melk- of rookglas. Maar wil je juist dat de ruimte open en ruim aanvoelt? Dan kun je beter kiezen voor helderglas. Wil je eigenlijk het liefst beiden; dan is de combinatie helder/matglas wellicht iets voor jou. Mocht je het eigenlijk nog helemaal niet weten, dan kun je de inloopdouches in onze webshop bekijken. Deze kunt je namelijk filteren op alle mogelijke afwerkingen van het glas. Wel zo makkelijk!