Zundert 10 wint gouden medaille Dutch Beer Challenge

Trappistenbrouwerij de Kievit heeft met Zundert 10 Trappist op donderdag 18 april een gouden medaille gewonnen tijdens de prijsuitreiking van de Dutch Beer Challenge. Het bier mag zich daarmee het beste zware, donkere bier van Nederland noemen.

Dat we nu voor dit bier deze erkenning krijgen stemt ons dankbaar

“We zijn blij en buitengewoon trots op dit resultaat”, vertelt broeder Christiaan, die verantwoordelijk is voor de brouwerij. “Het is fijn om te horen dat een deskundige jury bevestigt dat we met Zundert 10 een heel mooi bier brouwen.”

Nieuw bier

Zundert 10 is een nog relatief nieuwe trappist, het bier werd namelijk afgelopen september voor het eerst op de markt gebracht. Volgens broeder Christiaan maakt dat de overwinning extra lonend. Er is namelijk hard gewerkt aan het bier en de broeders hebben de tijd genomen om het bier te ontwikkelen en op punt te brengen. “Het was voor ons een weloverwogen keuze om pas vijf jaar na het eerste bier een tweede bier te lanceren. Dat we nu voor dit bier deze erkenning krijgen stemt ons dankbaar”, aldus broeder Christiaan.

Dutch Beer Challenge

De Dutch Beer Challenge is de eerste professionele bierwedstrijd van Nederland en werd in 2014 opgericht. Dit jaar werden er door zeventig verschillende brouwers vierhonderdeenenveertig verschillende bieren ingezonden. In totaal werden er  21 gouden, 26 zilveren en 29 bronzen medailles vergeven. In de categorie zwaar donker, waar Zundert 10 de gouden medaille in won, heeft Bolwerck 10 van  Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein de zilveren medaille gewonnen en Zwaar Geschut Quadrupel van Brouwersnös BV won de bronzen medaille.

Over Zundert 10

Zundert 10 is het broertje van de lichtere Zundert 8. Het bier is een quadrupel met een kruidige toets. Dit trappistenbier is diep roodbruin van kleur, met een licht beige schuimkraag. De geur geeft hints van gedroogde zuidvruchten, zwoele kruiden, drop en een beetje chocolade. De smaak is vol en zacht, in balans gebracht door een mooie hopbitterheid. In de nasmaak keert de kenmerkende Zundertse kruidigheid subtiel terug.

Trappistenbrouwerij De Kievit is één van de twaalf brouwerijen ter wereld die het logo ‘Authentiek Trappisten Product’ mogen voeren. Dit betekend dat bier, gebrouwen in deze brouwerij, écht trappistenbier is. Wereldwijd bestaan er slechts een beperkt aantal trappistenbrouwerijen, waarvan er enkel twee in Nederland gevestigd zijn.

Beste bier van Nederland

Omdat Zundert 10 een gouden medaille gewonnen heeft, maakt het bier ook kans op de titel ‘Het beste bier van Nederland 2019’. Deze prijs wordt tijdens het openingsfestival van de Week van het Nederlandse Bier op 16 mei uitgereikt in De Grote Kerk in Den Haag. “Natuurlijk hopen we die prijs te winnen”, Henri Reuchlin in naam van de brouwerij. “Maar er zijn 21 gouden medailles uitgereikt dit jaar en dat zijn allemaal topbieren. We zijn gewoon al enorm trots dat wij een van die gouden medailles hebben mogen ontvangen.”


Tags: Zundert 10