5 x weetjes over Van Gogh

We kennen hem allemaal: Vincent van Gogh. Veel Zundertenaren zijn met zijn verhaal opgegroeid en hoewel hij niet zijn hele leven in Zundert heeft gewoond voelt hij toch een beetje als ‘een van ons’. Maar wat weet je nou eigenlijk echt over Vincent van Gogh? Wij verzamelden vijf feiten die je misschien nog niet weet van Van Gogh.

Johanna van Gogh Bonger

De schoonzus van Vincent, Johanna van Gogh-Bonger, heeft ervoor gezorgd dat Vincent uiteindelijk beroemd werd. Toen Vincent stierf, besloot zijn broer Theo de werken van hem te verkopen, maar hij stierf zelf slechts een half jaar later. Daarna nam zijn vrouw, Johanna dus, die taak op zich. Ook publiceerde ze zijn brieven aan Theo. In die brieven stond zijn levensverhaal en mede daardoor veroverde hij langzaam de wereld.

Voornaam

Vincent signeerde zijn schilderijen met zijn voornaam. Waarom hij dat deed was niet bekend. Eén theorie is dat zijn achternaam lastig uit te spreken was voor buitenlanders en hij daarom voor zijn voornaam koos. Een andere theorie is echter dat hij in een bepaald rijtje wilde passen. Door met zijn voornaam te signeren wilde hij zich aansluiten bij een traditie van grote kunstenaars, zo signeerde Rembrandt bijvoorbeeld ook met zijn voornaam.

Het laatste schilderij

Het wordt vaak gedacht, maar ‘Korenveld met Kraaien’ was niet Van Goghs laatste werk. Vlak voor zijn dood zou Vincent nog een ‘sousbois’ hebben geschilderd. We weten niet precies welk werk dat is, maar het zou heel goed kunnen dat de ‘sousbois’ het schilderij is dat ‘Boomwortels’ heet.

Zonnebloemen

Van Gogh schilderde verschillende versies van een vaas met zonnebloemen erin. Vincent wilde er twaalf schilderen, zodat hij daarmee zijn gele huis in Arles kon versieren, maar uiteindelijk werden het er slechts vijf.

Ziekte

We zullen nooit weten aan welke ziekte Vincent van Gogh leed. Wel weten we dat het een slopende mentale ziekte was, die hem uiteindelijk tot zelfdoding bracht. Er zijn enorm veel suggesties gedaan over zijn ziekte: Syfilis, dementia praecox, hallucinaire psychose, alcoholisme, terpentijnvergiftiging, schizofreni, een manisch-depressieve stoornis en gasintoxicatie zijn allemaal genoemd. Dokter Peyron, Vincents arts in de inrichting van Saint-Rémy, beweerde echter dat Vincent aan een vorm van epilepsie leed. De diagnose van dokter Peyron is de enige medische diagnose die ooit is gesteld.

Tekst: Tess Mutsters
Bron tekst: Van Goghmuseum Amsterdam
Beeld: Pixabay