5x doen in September

Het is september en dat betekent: Corso in Zundert! Maar Zundert heeft meer te bieden in september. Wij zetten 5 dingen die je in september niet mag missen op een rijtje!

Bezoek de Zwarte Schuur

In de Pannenhoef, een uniek en waardevol natuurgebied dat ligt tussen Rijsbergen, Zundert en Sprundel, staat buitenlokaal 'De Zwarte Schuur'. In de maanden april tot oktober is deze elke derde zondag van de maand opengesteld. Tijdens de openstelling van het Buitenlokaal kunt u een kleine tentoonstelling bezichtigen over de historie van de turfwinning en van het gebied, deelnemen aan de gratis excursie en een kijkje nemen in het werkende bakhuis. In het bakhuisje wordt tijdens de openstelling door diverse vrijwilligers op authentieke wijze brood gebakken. Tussen 14:30u en 15:00u wordt het verse brood uit de oven gehaald. De gratis excursie start om 13:30u.

Foto: Brabants Landschap

Kindercorso

Twee weken na het grote corso, dit jaar op 15 september, vindt traditioneel het kindercorso plaats. Met zo'n 800 deelnemers en ruim 150 wagentjes is dit misschien wel de langste optocht van Nederland! Deze bonte, kleurrijke stoet is hét bewijs dat het corso erg leeft bij de jongste jeugd van Zundert en omstreken.


Expositie Ronald Zuurmond & Jacco Olivier

Nog tot 29 september is er de duo-tentoonstelling 'De schilder op weg' van Ronald Zuurmond & Jacco Olivier in het Van Gogh Huis. 'De schilder op weg naar Tarascon' van Vincent van Gogh, dat vermoedelijk een zelfportret was, spreekt enorm tot de verbeelding. Ronald Zuurmond werd gegrepen door het motief. Niet alleen vanwege de figuur van de wandelende kunstschilder, maar vooral door de symboliek die er van uitstraalt: de kunstenaar als reiziger en zoeker. Speciaal voor de expositie in het Van Gogh Huis vervaardigde Zuurmond diverse collages van 'De schilder op weg'. 

Jacco Olivier laat zijn schilderijen letterlijk bewegen: hij fotografeert het wordingsproces van zijn schilderwerk en verwerkt die beelden tot video-kunst. Zijn animaties vormen zo een reis van een (onder)zoekende schilder.

Op 8 september om 15:00u is er de mogelijkheid om de expositie samen met de schilders te bezoeken. Conservator Ron Dirven bevraagt ze dan over hun werk en de relatie tot Van Gogh.

Verzamelaarsdag

Elke 2e zondag van september start bij Lowgardens Nurseries het nieuwe plantseizoen met de "Verzamelaarsdag". Op deze dag komt het nieuwe uitgebreide, bijzonder zelfgekweekt sortiment in de verkoop. Bij het binnenkomen van de kwekerij komen prachtige kleuren, vormen en geuren u tegemoet. Een enorme, veelal gespecialiseerde diversiteit aan bomen, heesters, klimplanten, coniferen en vaste planten in uiteenlopende potmaten tegen interessante prijzen is deze dag beschikbaar. Ondertussen worden kruidenkoffie en -thee geserveerd met ambachtelijk gebak. Een must voor de plantenliefhebber!

OPEN MONUMENTENDAG

Op zaterdag 14 en zondag 15 september vindt de jaarlijkse Open Monumentendag weer plaats. In heel Nederland openen duizenden monumenten hun deuren. Binnen de gemeente Zundert zijn ook enkele monumenten opengesteld gedurende deze dagen. Op zaterdag zal de Akkermolen geopend zijn voor bezoek. Bij voldoende wind zal er ook gemaald worden in de molen. Op de zondags stelt Natuurmonumenten de deuren van het Atelier, de Heerenkamer en de schuren op landgoed de Oude Buisse Heide open. Een huifkar pendelt deze dat vanuit de cultuurhistorische gebouwen naar herberg 't Pannehûske en weer terug.

Foto: Natuurmonumenten

Tags: september, kindercorso, Van Gogh, Vincent van Gogh, Open Monumentendag